Inplanten vóór en na ijsheiligen

De vorst is eindelijk voorbij! Ijsheiligen zijn de naamdagen van enkel heiligen in de dagen tussen 11 en 15 mei. Wat zou het? Dit wordt als stelregel voor tuiniers gebruikt dat je na deze dagen weinig kans hebt op nachtelijke vorst en dus vorstgevoelige planten naar buiten kunnen. Let wel het is een stelregel net als: april doet wat ‘ie wil. “maar mei zit er soms ook bij” voeg ik daar dan aan toe. Maar het weerbericht ziet er goed uit dus heb de voorgezaaide zonnebloemen en maïs naar de tuin gehaald om te planten. Planten die niet persé vorstgevoelig zijn, zoals kolen, veel bladgewassen en knol-/wortelgewassen kunnen prima tegen wat vorst maar krijgen vaak een boost bij mooi weer na een goeie regenbui. De broccoli was dan ook toe aan een nieuw onderkomen dus die zijn ook mee. Dit artikel is ge-antidateerd op 24 mei 2017.

Inplanten in algemeen


Ik graaf een kuiltje waar de kluit ruim in past, hang de kluit er in en dek het toe. Daarna geef ik water. Meestal redden ze zich dan prima.
Ik heb gemerkt dat koolsoorten een nogal gevoelig wortelkluitje hebben. Als je ze voorgekweekt hebt in plastic trays zoals ik, “snij” het verkleefde kluitje wat van de randen los met iets plats, wip het kluitje wat omhoog van onder en wip/peuter de kluit met een plastic plantenlabelstrookje o.i.d. van onderuit er uit. Ga niet graven met je vinger en trek m al helemaal niet bij d’r kwetsbare nekkie.
Ik heb vaak plantjes die gaan strekken tijdens het voortrekken. Sommigen vallen zelfs om. Dat is voor mij het moment om ze zo snel mogelijk in te planten. Je kunt je plant dan wat dieper inplanten zodat deze weer stabiel wordt. Ik graaf deze slungelgevalletjes altijd zover in dat de eerste bladeren nog wel boven de grond blijven. Tot nu toe altijd goed gekomen.
Als ik een plant inplant die gaat klimmen en dus een stok of draad krijgt doe ik dat gelijk bij het planten omdat je nadien niet de uitgegroeide wortels wilt beschadigen bij het prikken.

Zonnebloem

De reuzenzonnebloem is zo’n strekkend geval. Groeit erg hard en kijgt dus al snel giraferites. (doe geen moeite met googelen, de term bestaat niet). Ik plant die dus lekker diep. Laat zich makkelijk planten. Deze kan iets beter tegen de kou en ben ik ook eerder mee begonnen. Mijn plan was dan ook deze in april te planten maar door vogelvraat van mijn kiemen was ik verlaat. Mijn plantafstand voor de reuzenzonnebloem is 40cm uit elkaar.


Maïs

Maïs kun je rustig tot twee maanden tevoren voorzaaien heb ik gemerkt. De helft van mijn maïs is van begin april, die lichtelijk voorsprong op de andere helft van de maïs heeft die ik laat april heb voorgezaaid.

Maïs maakt lange wortels en als ze geen ruimte krijgen stagneert de groei. Anyway: mei is de aangewezen maand om ze te planten want vorst kan aardig schade aanrichten. Vorig jaar wel eens uitgeprobeerd: maïs gezaaid in april en die kreeg een klap door de vorst. Alsnog waren er aantal die daar redelijk doorheen kwamen en had ik vroeg maïs maar als je voor de opbrengst gaat beter vorstvrij houden.

Als het kluitje goed loslaat uit de tray kun je meestal het plantje aan zijn steel uitlichten. Inplanten op afstand 20cm uit elkaar.
Rechts een foto van het maïsplantje en de prachtige kluit al zeg ik het zelf.


Tomaat, Paprika en pepers

De nachtschades kunnen de kas in. Ze moeten regelmatig water krijgen want hierbinnen regent het niet. En bij een beetje zon wordt het al gauw erg heet. Ik zorg dus dat ik te voren een beetje uitzoek wat het klimaat is in de kas voordat ik de boel inplant. In mijn geval moeten alle luikjes open en misschien zelfs wel de deur omdat het bij even wat zon rustig 50 graden wordt. Een tunnelkas met plastic beschermd bovendien NIET tegen vorst. Mocht die zich toch nog voordoen dan heb ik bescherming bij de hand: een rol noppenfolie.

Vond je het een leuk bericht, laat dan iets achter hieronder. 🙂

2017-05-25T21:54:11+00:00 vrijdag 19 mei 2017|Alles, Groenten uit eigen tuin|0 Comments

Leave A Comment