uitdunnen is oogsten, oogsten is uitdunnen

Mijn eerste oogst van deze tuin is een feit! Eindelijk na al dat ploeteren om slecht geploegd weiland met enkelbrekende kuilen, om te turnen in het shangri-la der moestuinen. Wat ik tot nu toe kon oogsten is: Sla, radijs en meirapen. En oogsten is meer dan alleen uit de grond rukken. Bij oogsten met enige tact wordt het uitdunnen oogsten en oogsten werkt als uitdunnen.

De meirapen

Moesten flink uitgedund worden. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en bij het proeven van het jonge blad en de steeltjes was ik verrast door de smaak. “Dit kan nog wel eens lekker zijn als stampot” dacht ik. En dat was het zeker! Bovendien had ik genoeg om te delen met mijn collega-tuiniers die er ook over te spreken waren. Op internet erachter gekomen dat het blad van rapen ook gewoon een volwaardige groente is. Namelijk raapstelen. Dûh. Ieder geval: Uitdunnen van de meirapen kun je dus ook zien als oogst.

De eikenbladsla en pluksla

Deze hebben een flinke omvang waarvan ik nu een paar keer heb geoogst. Dit doe ik door de onderste, grootste bladeren te plukken. De rest laat ik staan en groeit weer binnen no-time aan. Ik heb zo een constante aanvoer van sla. Sterker nog, ik denk dat de sla hier erg blij mee is want ze zijn zo enorm geworden dat ze elkaar in de weg zitten (ook al heb ik de plantafstand aangehouden) Oogsten is in dit geval dus ook uitdunnen.

Radijs

Als tussenteelt heb ik radijsjes gezaaid. Ik kreeg een zakje gratis bij mijn bestelling met verschillende kleuren radijs. Wit, geel en rood. Bij het oogsten kwamen flinke knolletjes uit de grond maar veel aantasting van koolvlieg. Vooral de gele en rode hebben ze te pakken. De witte zijn redelijk onaangetast… Ieder geval: wat ik doe is ze tijdens het snijden de plakjes beoordelen of ik ze gebruik of niet. Als ik bruine kanaaltjes tegenkom gooi ik het weg. Je herkent de aantasting dus aan bruine spoortjes die de wormpjes of maden van de koolvlieg achterlaten tijdens hun graaffestijn. Vaak zitten ze er nog in. Je ziet dan een klein, wit wormpje met een bruin kopje. Ongeveer 5mm groot.

Tot slot heb ik nog wat knolletjes van de meirapen geoogst bij het verder uitdunnen. Het blad is dan bitter maar de knolletjes zijn zoet en koolachtig van smaak maar heeft ook iets bitters. Komende week ga ik deze koken om te proberen. De barbecue al geprobeerd: dat is geen succes.

2017-07-11T00:59:10+00:00 woensdag 31 mei 2017|Alles, Groenten uit eigen tuin|1 Comment

One Comment

  1. […] het jonge blad en de stelen eten bij wijze van oogst. Je hebt dan raapsteel. Meer hierover in een andere posting van mij. De tweede keer had ik wat kleine meiraapjes. Sommigen opgegeten maar ook veel weggegeven. De derde […]

Leave A Comment