droogte en hitte

Het einde van mei en de eerste dagen van juni waren droog en warm. Hoewel ik het meeste goed gemülchd heb zijn er wat planten die wat begietering konden gebruiken. Kolen komen niet zo diep met hun wortels en gingen slap hangen. De aardbeien legden het ook af, behalve die in de volle grond. Een paar zaailingen in eierdozen hebben het dan ook niet overleefd. Er was niet tegenaan te gieteren. Voor mij is vaker water geven dan 24 uur geen optie. Dan ga je maar dood.

Anyway, de temperatuur was hoger dan je hoorde op het weerbericht. Dat komt waarschijnlijk omdat ze van landelijke gemiddelden uitgaan… en het KNMI hun thermometers in de kelder  leggen?  Ik weet ook niet waar het precies aan lag maar er werden temperaturen beloofd van rond de 24 maar ik kwam vaak genoeg boven de 30 uit. En dat was in de schaduw! In de zon rees het kwik richting de 40 en in de kas ongeveer 55 met alle raampjes open. (zie afbeeldingen hieronder) De tomatenplanten keken nog net niet met een pruilgezicht en de komkommers had ik voorgezaaid in eierdozen en in de kas gelegd. Maar die hebben deze zon(de)vloed niet overleefd en lagen er als uitgedroogde kneusjes bij. Die komen niet meer overeind. Door deze droge en warme weken heb ik aan mezelf bekend eigenlijk helemaal niet zo van warm weer te houden. Of in ieder geval niet rond de 30. Geef mij maar een graad of 25.


Op laatst kregen we wel een schijnbuitje maar die deed niet veel voor de grond. Zeker niet op die kurkdroge speelzandbak waar wij in tuinieren. Maar 6 en 7 juni begon het toch eindelijk eens lekker de hele dag te kletteren en hield dit goed aan. Daar waar mensen begonnen te mopperen was ik eerlijk gezegd wel opgelucht. Voor mezelf en voor de planten.

Dit heeft me een aantal dingen doen leren:

  • ik heb zonnebloemen gezaaid aan de zuidelijke kant van de tunnelkas. Deze zullen enige schaduw bieden op het heetst van de dag.
  • mülchen om vocht vast te houden in de bodem werkt. Ik moet dit doorzetten. (wel actief de strooisellaag afzoeken naar slakken in de kas)
  • Op dagen met zon moet de kas open. Ook de deur.
  • Vooral de koolsoorten, aardbeien en rode bieten lijken extra gevoelig voor warme dagen. De rest moet gewoon niet zeuren en dieper wortelen (je wilt geen luie planten krijgen).
2017-06-11T19:38:23+00:00 donderdag 8 juni 2017|Alles, Groenten uit eigen tuin, Mülch (strooisellaag), permacultuur|0 Comments

Leave A Comment