voorjaarsoogst: rood fruit, sla, koolrabi en meirapen

Aardbeien enzo

Mijn aardbeiplanten dragen dit jaar veel vruchten! De eerste verkleuring van de aardbeien begonnen 29 mei (zie foto rechts) en sindsdien kan ik om de paar dagen steeds meer aardbeien plukken. Ik eet me een weg door de aardbeistruiken en heb nog geen net er over gehad. Simpelweg omdat ik nog geen last heb van serieuze vraat. Hier en daar een aardbei die wat vraat laat zien maar dat is één op de vijftig ofzo. Dat vind ik niet de moeite om met buizen en netten in de weer te gaan wat ook weer een drempel maakt om te plukken en het ziet er niet uit. Als het even kan zo natuurlijk mogelijk.

De planten heb ik sinds vorig jaar (gekocht bij de Tuinland). Ik kon volgens internet kiezen uit eenmaaldragend en doordragers. Het verschil is dat bij doordragers je kunt plukken over meerdere maanden terwijl een eenmaaldragend ras éénmalig in korte tijd heel veel vrucht draagt. Het idee van meerdere maanden af en toe wat plukken sprak me meer aan dan in één keer een bulk. Dat laatste lijkt me vooral handig als je van plan bent de aardbeien te verwerken. (bijv. jam of wijn). Maar als ik genoeg planten heb dan zie ik geen belemmering om dat met mijn doordragers ook te kunnen doen.  Tenslotte ben ik alleen en ik pluk er aardig wat af.

De aardbeiplanten die ik kocht en in een bedje van ongeveer 2m heb geplant legden ook stekken af. Er groeien dan uitlopers aan en die boren zich in de grond naast zich om een nieuw plantje te vormen. In no-time had ik een verdriedubbeling van planten en kon ik een tweede bed maken. Wat er over was deed ik in plastic potten en heb die verhuisd naar de grote tuin. Dat was 2016

Nu 2017 wou ik efficiënter omgaan met de ruimte en heb het kleinste (en jongste) bed met zo’n 10 planten opgeruimd en verplaatst. Ik zag namelijk bij de Tuinland zo’n echte aardewerken aardbeienpot. Die retro dingen. (ik vermoed dat ze ook uitstekend geschikt zijn als kruidenpot) Vet toch?

Ik heb de grootste gekocht en kon daar acht planten in persen. (zes in de “zijbalkonnen” en twee bovenin). Ik had nog twee rode bloempotten die ik ontdeed van hun oorspronkelijke bewoner en daar konden de overige planten in kwijt. Zo is weer een heel bed vrij en heb in dat bed wat eenjarige groenten in gezet. Efficiency is king.

Tot slot heb ik de aardbeiplanten omgeven met stro. Daar ben ik achteraf erg tevreden over. De aardbeien liggen niet in de modder waardoor ze schoon blijven. Ze hebben als ze zwaarder worden nogal de neiging om door te buigen tot ze op de grond liggen. En ik vind het wat natuurlijker en mooier dan zwart plastic en het verteerd tot compost.. hallo!  je doet toch geen plastic om je aardbeien?

Nu, twee-en-een-halve week na de eerste aardbei, beginnen de aardbeien écht te komen. Ook de rijpe frambozen nemen in aantallen toe en bij mijn medetuiniers zie ik de rode bessen ook knallen. Je kunt wel stellen dat juni echt de maand van het rode fruit is.sla

De sla boert de grond uit. Ik blijf kilo’s plukken maar het groeit sneller aan dan ik plukken kan. De bossen sla vormen in mijn bed een vierkante haag van eetbaar blad. (zie foto) Mijn medetuiniers hebben allemaal al eens gezegd: die moet je oogsten, het is zonde als ‘ie doorschiet! Maar zowel de pluksla als de eikenbladsla is niet-kroppend. De bladeren aan de zijkant en onderkant kun je dus er af trekken of scheuren en de sla groeit vanuit het hart weer verder door naar buiten. Volgende keer kan ik ook prima door met een tweetal kroppen in plaats van 8 meter op de grote tuin en enkele kroppen in mijn achtertuin. Maargoed ik klaag niet. Ik ga onbeperkt sla eten en weggeven.

Koolrabi

De koolrabi is eindelijk mooi op grote. Er is er één doorgeschoten maar ik heb nog genoeg over. De knol is erg smakelijk, ook rauw. Het heeft iets van de meiraap maar zachter. Minder bitter en geen bijsmaak. Wèl duidelijk het kruidige van de kool.

Meirapen

De meirapen waren wat later klaar dan ik gepland had maar ze gaan alsnog vrij snel. Ik moest dan ook regelmatig meer gaan uitdunnen om de groei bij te houden. De eerste keer uitdunnen kon ik het jonge blad en de stelen eten bij wijze van oogst. Je hebt dan raapsteel. Meer hierover in een andere posting van mij. De tweede keer had ik wat kleine meiraapjes. Sommigen opgegeten maar ook veel weggegeven. De derde keer had ik voor ongeveer 8kg aan meirapen. En dat is nog maar een deel van het bed. Ik laat de rest langer leven tot ik ze nodig heb.

klaarmaken

Meirapen vind ik rauw niet zo heel geweldig maar ik heb ze op advies van een buurman wat voorgekookt en in de oven gedaan met rozemarijn, tijm en olijfolie. Op de foto hieronder zie je dat ik ook wat worteltjes erbij heb gedaan die van het uitdunnen zijn. Gaat goed samen. Volgende keer doe ik er ook een paar in parten gesneden sjalotjes er bij.


2017-06-20T17:35:00+00:00 donderdag 15 juni 2017|Alles|0 Comments

Leave A Comment