langste dag

De langste dag was vandaag. Houdt ook in dat de zomer begint. Tot vandaag werden de dagen langer maar na vandaag worden de dagen dus weer korter. We zijn dus strikt gezien alweer op weg naar de winter.

Maar voor het zover is dus eerst de zomer. Toch wel weer een tijd met zijn eigen karakter: Planten reageren op de korter wordende dagen in verband met bloei, de dagen zijn warm en er is wat wisseling van gewassen; de zomerteelt maakt dan plaats voor de herfstteelt. Toch wel gek idee om boerenkool te zaaien bij de huidige tropische temperaturen (voorspelling voor morgen is 30 graden) En een prima moment om even terug te komen op afgelopen tijd.

De afgelopen lente is alles redelijk volgens plan gegaan. Ongeveer alles is opgekomen en volgens plan. Ik ben met alles op tijd geweest en heb er al de vruchten van mogen plukken.Wel zijn er wat puntjes van verbetering:

 • de broccoli is groot-en-deels doorgeschoten. Juist de plantjes die ik te groot heb laten worden bij het voorzaaien.
 • de sla doet het erg goed. tè goed. misschien wat minder volgende keer.
 • rode biet moet in de gaten gehouden worden betreft bewateren.
 • koolvlieg heeft voor aantasting van het e.e.a. gezorgd. volgende keer wat gaas er over.
 • meirapen waren een mooi gewas om te telen maar ze staan naar mijn mening op het verkeerde bed en ik vind ook de smaak niet echt om over naar huis te schrijven. Ik denk dat ik volgende keer iets met een ander knolgewas ga doen.
 • komkommer en watermeloen bleek kwetsbaar voor vraat en droogte.

En de plannen voor deze zomer:

 • de meirapen moeten plaats maken voor de venkel.
 • de koolrabi is klaar voor oogst en zal stuk voor stuk plaats moeten maken voor boerenkool
 • de 2e batch komkommer en watermeloen planten en beschermen tegen het kwaad.
 • de andijvie kan nu veilig gezaaid worden zonder door te schieten. Daarvoor moet een deel van de sla opgeruimd worden.
 • later de rest van de sla weg zodat ruimte komt voor snijbiet.
 • de erwten en peulen moeten plek maken voor stokbonen.
 • oogsten! nu al hangen er tomaatjes aan de planten, groeien de courgettes en de erwten bollen op. De aardappelen zullen ook wel niet lang meer op zich laten wachten en de eerste echte wortels zijn na een paar weken ook wel klaar.

Verder heb ik vandaag weinig gedaan aan de tuin. In de ochtend water gegeven en mijn annanaskers verspeent. Ik heb wat tekenwerk gedaan en heb afgesloten met een wandeling. De zon ging onder rond tien uur en heb er een foto van gemaakt. En dat was het basically.

2017-06-21T23:22:36+00:00 woensdag 21 juni 2017|Alles|0 Comments

Leave A Comment