koolrabi op zuur

De helft van mijn koolrabi is geoogst en daar zit je dan met je 5 kilogram in je eentje. Van de eerstelingen heb ik al wat weggegeven maar het is de bedoeling dat ik zoveel mogelijk het hele jaar van mijn tuin kan eten. En niet een korte periode een overvloed heb en vervolgens mijn groente in de winter moet kopen. (of eentonige kost). Ik ga niet gelijk een hele bulk wecken. Gezien mijn ervaring, de hoeveelheid, de tijd en het beoogde resultaat vond ik inleggen in zuur de beste keuze in dit geval.

Mijn koolrabi is afgelopen tijd behoorlijk groot geworden zonder vezelig te zijn. In ieder geval wel goed schillen want aan de oppervlak zie je inderdaad dat de structuur wat minder is. Het schijnt ook aan de onderkant vezelig te kunnen worden dus ruim van onder afsnijden is geen overbodige luxe. Ik heb twee flinke koolrabi’s geschild, samen goed voor een kleine 2 kilogram netto. Vervolgens in flinke parten gesneden zodat ze in de keukenmachine passen..

Je leest het goed. Hoe graag ik ook 2kg kool met de hand door de mandoline wil halen, ik had nog wat andere avondplannen dus heb mijn keukenmachine voorzien van een rasp. Ideaal, in enkele minuten had ik ongeveer 2 liter gesneden koolrabi. In het geval ik geen keukenmachine had, had ik dus met een blokrasp alles gesneden. Voordeel daarvan is dat je langere slieren krijgt (Julienne).

Het inlegzuur maak ik als volgt, volgens vele recepten: Ik breng een flinke pan aan de kook met onderstaande ingrediënten. Wel gelet; volgens recept doe je half water, half azijn met een zuurgehalte van 5%. Maar mijn goedkope Lidl azijn bevat “slechts” 4%. Met een eenvoudige rekensom kom ik dus op 20% minder zuur dus in diezelfde rato heb ik mijn water verminderd en 100 gram suiker ipv 125 gram (kunt er altijd nog meer bij doen, maar bleek precies goed):

  • 1 liter azijn (4%)
  • 800ml water
  • 100 gram suiker
  • zakje inmaakkruiden

Na een tijdje het zuurmengsel te hebben gekookt (ong. 20minuten) heb ik de gesneden koolrabi toegevoegd en terug aan de kook gebracht. Ongeveer 10 minuten doorkoken en wat doorroeren. Niet te lang zodat de bite behouden blijft en niet te kort zodat evt. micro-organismen worden uitgeschakeld.

Tijdens het koken heb ik drie potten van 3/4L met klemdeksel afgespoeld met kokend water en de rubberen ringen in kokend water gelegd. Vervolgens de kokende koolrabi met zuur in de potten geschept met een soeplepel. Dichtgeklemd en op zijn kop gezet.

Er bleef wat koolrabi over en die heb ik apart gezet om te proeven. Heerlijk! Veel lekkerder dan kant-en-klaar zuur. Nu hopen dat ik schoon genoeg heb gewerkt zodat het nog lang houdbaar blijft.

2017-07-24T16:35:06+00:00 maandag 24 juli 2017|Concerveren, Groenten uit eigen tuin, Recepten|0 Comments

Leave A Comment