juli

Juli is een maand geweest van oogst en vruchtgroei. Sommige geoogste gewassen maken plaats voor de herfst-/winterteelt. Andijvie bijvoorbeeld. Maar ook alvast de boerenkool. Moet ik nu niet aan denken maar als ik in de winter een lekker prakje boerenkoolstampot wil dan moet die nu gezaaid worden. De tomaten en paprika’s krijgen volume en lijken zich prima thuis te voelen in de kas. En ik heb mijn eerste serieuze aardappeloogst! De Annabel, een vroeg ras, is klaar en heb er een krat vol van. Mooi glad, schoon en gaaf. Voorlopig hoef ik geen aardappelen te kopen. Ook aan wortels en rode bieten heb ik voorlopig genoeg. Op wat wortelvliegschade na heb ik een prima oogst!

Maïs en zonnebloemen

De maïs en zonnebloemen maken een groeiexplosie door. Warmte en vocht genoeg. De gevormde zaden aan de zonnebloemen krijgen weinig rust: de vogels lusten ze maar al te graag. Maar daar was het me eigenlijk ook om te doen. Ik hoef er zelf geen oogst van, ze staan er vooral om als stok te dienen voor bonen en om de vogels wat afleiding te geven. De maïs heb ik ook nog nooit zo groot gehad. Nergens in de buurt zie ik ze ook zo groot als bij mij. Misschien een combinatie van vroeg voorzaaien (ik was in maart al bezig de eerste maïs binnenshuis te kweken) en de bonen die hun stikstof afgeven aan de voet van de maïs.


30 juli 2017

In de kas

29 juli 2017

De tomaten hebben het dak van de kas bereikt. Het is nu zaak dat ik ze horizontaal omleid zodat ze kunnen blijven groeien en trossen aan blijven maken. Ik tel nu al ongeveer zeven trossen per plant. Mijn verwachting is dat de trossen ongeveer een kilo zullen wegen, dus hebben mijn planten nu alvast een potentie van ong. 50kg aan tomaten. Alles wat er nu nog extra aan trossen bijgroeit is dus extra.

29 juli 2017

De paprika en pepers beginnen nu ook aardig op volwassen grootte te komen. Het blijkt nu dat één van de planten die ik voor paprika heb aangezien meer op een peperplant lijkt dan paprika. Ik twijfelde al over die, dus even aanzien.

 

30 juli 2017

Aan de andere kant beginnen de komkommerplanten aan te slaan en winding te zoeken. Ik heb draad gespannen om ze de hoogte in te krijgen. De eerste bloemen zijn er ook al. Deze hebben veel weg van courgetteplanten wat niet vreemd is aangezien het van dezelfde familie is. De watermeloenplanten tussen de komkommers groeien langzaam maar gestaag. Ik ben benieuwd hoe snel de watermeloenen zelf groeien aangezien de Bolster het had over 30 dagen.. is dat van zaaïling tot volwassen watermeloen!? Lijkt me niet..

oogst

aardappelen


Ik heb voorzichtig wat aardappelen gerooid zonder het gewas te ruimen. 4Kg om de rest van de aardappelen wat ruimte te geven. Héél zinnig is het misschien niet maar zo heb ik alvast wat aardappelen om mee te beginnen terwijl de laatste energie in de plant nog zijn werk kan doen bij de knolvorming.

Ik heb hier wel van geleerd om altijd handschoenen aan te doen als je met je handen door de aarde gaat. Tijdens het graven heb ik me aardig diep gesneden in een stuk glas dat diep in de aarde lag. Daar kun je lang last van houden.

wortels

26 juli 2017

Na een paar keer uitdunnen kan ik nu aardig volwassen wortels oogsten. Ik merk nu goed hoeveel invloed een te dicht opeengezaaide wortel heeft op de groei. Bij weerstand maakt de wortel zijwortels aan. Daardoor krijg je penen die twee of zelfs drie benen hebben. Ik kan ze nog prima verwerken maar het is lichtelijk onwenselijk.

Een wortel met vreemde groei of waar veel uitgesneden moet worden kan nog prima gebruikt worden om soep, sap of rasp van te maken.

rode bieten

De rode bieten zijn ook redelijk op grootte. Ik was hier razend benieuwd naar omdat de Chioggia van die mooie rood-witte ringen heeft van binnen. En daar is niks van overdreven. Ik heb deze rauw geproefd. Sterk van smaak en zoet. Maar wel een branderig gevoel in mijn keel achteraf. Ik denk dat ik toch de voorkeur geef aan koken.

zaaien

De eerste week van juli heb ik het een en ander gezaaid: De meirapen maken plaats voor venkel, de koolrabi maakt plaats voor boerenkool (hoewel ik deze alvast zaai terwijl nog niet alle koolrabi’s geoogst zijn), De snijbiet en andijvie komt op de plek waar de sla stond en het vroege aardappelenbed zaai ik in met groenbemester.

venkel

In rijen heb ik venkel gezaaid. Maar waarschijnlijk omdat dit knollenbed het enige is zonder bodembedekker is de grond in erg slechte staat: Deze is zanderig en droog. Na enkele weken kon ik het aantal venkelplantjes op één hand tellen. In augustus probeer ik het anders dan kijk ik of ik nog wat kan voorzaaien als alternatief bij wijze van herfstteelt.

boerenkool

Elke 50cm, de uiteindelijke plantafstand, heb ik een aantal zaden gezaaid. Deze kwamen redelijk snel op. Als de plantjes wat groter zijn trek ik de extra plantjes er uit en laat het beste exemplaar staan.

snijbiet

De snijbiet heb ik in één regel gezaaid en kiemt redelijk snel. De groei daarna gaat dan wat langzaam maar gestaag.

groenbemester

De aardappelen zijn er uit maar het is niet de bedoeling het bed verder te gebruiken en uit te putten met een nieuwe gewas die de wisselteelt niet in de war brengt. Dit zou spinazie of sla kunnen zijn maar daar heb ik straks genoeg van en dus zaai ik liever een groenbemester in. Deze levert weer nieuw biomassa op die ik dankbaar kan gebruiken voor mijn composthoop en houdt de bodem bedekt. Ik heb twee groenbemesters gekocht om mee te expirimenteren: Japanse  haver en phacelia. Omdat dit bed vroeg vrij is gekomen heb ik hiervoor phacelia gebruikt.

 

2018-03-18T12:29:42+00:00 dinsdag 22 augustus 2017|Alles|0 Comments

Leave A Comment